Opening van de tentoonstelling « Dialogue Across Time and Space : Homage to Tang Xianzu en William Shakespeare »
In 1616 verdwenen twee briljante toneelschrijvers : William Shakespeare en Tang Xianzu. Hoewel zij op 10 000 kilometer van elkaar woonden en elkaar nooit ontmoetten hadden zij en erg gelijkaardige carrière…
Gisteren opende het Chinees Cultureel Centrum « Dialogue Across Time and Space », een nieuwe tentoonstelling die eer betuigt aan twee meesters in de literatuur : William Shakespeare en Tang Xianzu. Ze werden in hetzelfde tijdperk geboren, zijn beiden een leidende figuur van de artistieke renaissance in hun landen en delen treffende gelijkenissen in hun werk en schrijfstijl… Indien ze elkaar hadden ontmoet zouden ze elkaar heel wat te vertellen gehad hebben. Die ontmoeting vond nooit plaats, tot vandaag, 400 jaar na hun dood ! Zoals het gezegde gaat, beter laat dan nooit…
Voor deze gelegenheid had het Centrum de eer om mevrouw Claire Chantrenne te verwelkomen, musicoloog en curator van de Asiatische collecties in het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel. Tijdens haar toespraak belichtte zij de erg verschillende opvattingen die Europa en Azië hebben over opera en theater. Europese toneelstukken worden bijvoorbeeld gespeeld in één avond, terwijl een Chinese opera verschillende dagen kan duren ! Een eerste ontmoeting met Chinese opera kan Europese oren bovendien wat in de war brengen, door de zangstijl, kostuums, make-up, gebaren, het geluid van de muziekinstrumenten… Daarom adviseerde mevrouw Chantrenne het publiek om ernaar te luisteren zonder vooroordelen, en om de tijd te nemen om deze bijzondere kunstvorm te ontdekken, omdat men « […] na een tijd de schoonheid en verfijning van dit universum zal weten te waarderen. »
Tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling, en dankzij de Virtual Reality brillen die ter beschikking gesteld werden, kregen gasten de gelegenheid om in tijd en ruimte te reizen, om de wereld van Tang Xianzu e verkennen. De hoogtechnologische en erg hippe toestellen lieten hen toe om Tangs werkplaats te bezoeken en zich onder te dompelen in de sfeer van het oude China. Een andere set brillen transporteerden hen naar een Chinese binnenplaats om een Kunqu Opera-optreden bij te wonen, zonder zelfs een voet buiten het Cultureel Centrum te zetten !
Verschillende iPads toonden documentaires over de verschillende kenmerken van Kunqu Opera, zoals de elegante gebaren en ingewikkelde kostuums en make-up. Uiteindelijk konden bezoekers in een andere kamer zich neervleien en genieten van een stuk van Tangs bekendste opera : The Peony Pavilion (Het Pioenroospaviljoen).
« Dialogue Across Time and Space » wordt tot en met 15 oktober gehost in het Chinees Cultureel Centrum. Tijdens deze periode zullen verschillende gerelateerde zij-evenementen georganiseerd worden : 3 Kunqu Opera optredens en een speciale Chinese Movie Night rond Chinese Opera.
Openingsuren van de tentoonstelling
Maandag tot en met woensdag : 09:30 – 20:00
Donderdag en vrijdag : 09:30 – 18:00
Vrije toegang