Opening van de tentoonstelling van Chinese striptekeningen “Where the Dream Begins: Creating the World”
Tussen 5 en 23 mei organiseert het Chinees Cultureel Centrum in Brussel een vernieuwende tentoonstelling: meer dan zestig tekeningen en schilderijen illustreren de oorsprong van het beschaving volgens de Chinese mythes, en daarbij worden de avonturen van haar mythische helden belicht onder de titel “Where the Dream Begins: Creating the World” (letterlijk “Waar de Droom Begint: de Schepping van de Wereld”). Voor deze gelegenheid vond een officiële opening plaats op de avond van dinsdag 4 mei, in de aanwezigheid van vier tentoonstellende artiesten en afgevaardigden van de Shanghai Chinese Painting Academy. Eerder in de namiddag kregen Belgische strip-experts de gelegenheid om in dialoog te gaan met de Chinese artiesten tijdens een symposium.
Op 4 mei opende het Chinees Cultureel Centrum de tentoonstelling “Where the Dream Begins: Creating the World” voor een publiek van meer dan 150 aanwezigen.
Voor deze gelegenheid had het Chinees Cultureel Centrum de eer om een aantal voorname gasten te mogen verwelkomen. Onder hen waren de heer CHEN Dong, Minister Counsellor bij de Ambassade van de Volksrepubliek China in Brussel; de heer XIANG Shihai, Counsellor voor Cultuur bij de Ambassade van de Volksrepubliek China; de heer TAN Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel; de heer TAN Jianjun, Vice-Directeur van de Shanghai Chinese Painting Academy; de heer Ferry Van Vosselen, erevoorzitter van het Belgisch Stripmuseum; mevrouw Anne Eyberg, Directeur van het Hergé Museum; de heer SONG Xinning, Directeur van het Confucius Instituut aan de Vrije Universiteit Brussel; de heer ZHOU Zhenping, Directeur van het Confucius Instituut aan de Université libre de Bruxelles; de heer SHAN Shuo, de heer ZHANG Peicheng, de heer XI Axing, de heer DING Xiaofang, artiesten van deze tentoonstelling, waren ook aanwezig.
“Alle werken op deze tentoonstelling zijn stripafbeeldingen met als onderwerp “De Schepping van de Wereld – Literaire en Artistieke Wreken over Chinese Scheppingsmythes”, een belangrijk cultureel project van Shanghai”, stelde de heer TAN Jianjun tijdens de openingsceremonie. Hij voegde toe dat “dit project op verkenning gaat doorheen talrijke werken over de oorsprong van de Chinese beschaving, en daarmee een aantal fascinerende verhalen vertelt over helden in tijden van chaos, en toeschouwers de onsterfelijke levenskracht en vitaliteit van onze mythische voorouders laat bewonderen. Het is dankzij een betekenisvolle culturele uitwisseling dat we kozen voor België, dat beschouw wordt als het “Koninkrijk van het Stripverhaal”. Dankzij deze tentoonstelling hopen we onze Belgische en Europese vrienden een beter begrip te bieden van Chinese mythes, en hen de schoonheid van de Chinese kunsten te laten waarderen.”
In zijn speech complimenteerde de heer Ferry Van Vosselen de hoge kwaliteit van de gepresenteerde kunstwerken en de diversiteit van de schilderstijlen. Deze artistieke stijlen zijn dan ook compleet verschillend van traditionele Belgische stripverhalen. Hij bracht vervolgens een eerbetoon aan het rijke erfgoed van de Chinese traditionele cultuur, vertaald in deze tentoonstelling, en betuigde zijn dankbaarheid en felicitaties aan de Chinese artiesten om deze kunstwerken tot in België te brengen. Uiteindelijk nodigde de heer Van Vosselen de Chinese artiesten en alle gasten uit om een Chinese striptentoonstelling bij te wonen, dat zal plaatsvinden in het Belgisch Stripmuseum in februari volgend jaar.
Terwijl hij het publiek toesprak, stelde de heer XIANG Shihai dat “België beschouwd wordt als het “Koninkrijk van het Stripverhaal”, en dat het land talloze bekende stripartiesten en stripalbums kent.” Hij voegde toe dat “China ook een lange geschiedenis van Chinese stripverhalen heeft. Voornamelijk Shanghai – de geboorteplaats van moderne en hedendaagse striptekeningen – waar artiesten heel wat kwaliteitsvolle kunstwerken produceren.” “Doorheen deze tentoonstelling, brengen Chinese tekenaars hun kunstwerken naar België en kunnen zij interageren met artiesten uit België. Dit is absoluut een betekenisvolle culturele uitwisseling tussen China en België”, concludeerde de heer XIANG Shihai.
Op het einde van de ceremonie schenkten de Chinese artiesten een set stripverhalen aan mevrouw Anne Eyberg voor het Hergé Museum, de heer Ferry Van Vosselen voor het Belgisch Stripmuseum, de heer TAN voor het Chinees Cultureel Centrum en aan twee Confucius Instituten van Brussel: ULB en VUB. Deze boeken zijn een prachtig aandenken aan de toenemende culturele uitwisselingen tussen beide landen.
Bij deze openingsplechtigheid was de Chinese delegatie bijzonder enthousiast over de uitwisseling met Belgische artiesten tijdens een symposium dat in de namiddag plaatsvond. Verschillende onderwerpen, zoals de opvatting die Chinese artiesten hebben over mythische personages en de geschiedenis van Frans-Belgische stripverhalen werden besproken. De artiesten uit China en strip-experts uit België hadden dan ook een erg levendige en verrijkende discussie over de verschillen en gelijkenissen tussen Chinese en Westerse stripverhalen.
De tentoonstelling is open voor het publiek tot en met 23 mei, van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Chinees Cultureel Centrum.