Tweede editie van China Talk, met Eric Li
China Talk – een reeks conferenties en seminaries van hoog niveau, gehouden in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel – besprak het onderwerp “Bestuur en Hervormingen: Ervaringen Uitwisselingen tussen China en de EU”, met twee verhelderende sprekers voor deze tweede editie: de heer Eric Li uit China en professor Pierre Defraigne, uit België. Het evenement vond vandaag plaats en verzamelde denkers, zakenmensen en academici om hun ideeën en ervaringen omtrent het onderwerp uit te wisselen.
In de hedendaagse context van wereldwijde economische en sociale uitdagingen zijn politieke alternatieven en hervormingen een manier om vooruit te gaan en om moeilijke situaties, die soms versterkt worden door controversiële en passieve beslissingen, aan te pakken.
In China hervormt het “Opening en Hervormingen”-beleid constant het politieke systeem, al meer dan drie decennia. De hervormingen brachten aanzienlijke veranderingen aan elk aspect van de Chinese samenleving en in het bijzonder hoe het land bestuurd wordt, van het meest lokale niveau tot het hoogste centrale bestuur.
Eric Li is doctor in de politieke wetenschappen van Fudan University in Shanghai, en een befaamd onderzoeker op het vlak van politieke ideeën en systemen. Zijn leitmotiv-uitspraak was dat de partij ‘s werelds leidende expert is op het vlak van politieke hervormingen als aanpassing aan nieuwe realiteiten. In zijn sterk gewaardeerde presentatie bevestigde hij opnieuw dat « China het enige grote land ter wereld is dat politieke autonomie bereikte met een dominante politieke macht die boven de samenleving ligt, maar er ook in geïntegreerd is . »
Professor Pierre Defraigne, econoom en huidig Executive Director van het Madariaga-College van het Europe Centre, is de gesprekspartner van Li voor het debat van vandaag. Hij werd uitgenodigd om zijn eigen mening over het onderwerp te delen, rekening houdend met de Europese ervaringen van politieke hervormingen : « Europa moet een transnationaal systeem opbouwen en het politieke leiderschap van de Commissie versterken. Een institutionele hervorming is onmisbaar ».
De duidelijke meningen en gedachtewisseling tussen de twee academici rezen enkele interessante vragen en commentaren van een aandachtig publiek.
Voor deze tweede editie van China Talk werden een aantal verfrissende perspectieven aan de aanwezigen aangeboden. China Talk is een evenement voor diepe discussies en debatten over belangrijke onderwerpen omtrent China en Europa. De volgende editie van China Talk is reeds gepland voor 2017.