Chinese Movie Nights – Special Documentary Screenings – The Lacing of Life

In het kader van het 2de China Arts Festival in the EU worden de traditionele Chinese Movie Nights voor 4 opeenvolgende weken omgetoverd tot de Chinese Documentary Nights. Het speciale programma aan documentaires voor de maand november biedt een mooi aanbod aan kwaliteitsvolle documentaires, die elk een verschillend aspect van de Chinese cultuur belichten : kung fu, porselein, gastronomie enzovoort.

Elke maandag- en woensdagavond tot en met 23 november wordt gewijd aan de vertoning van een documentaire met Engelse ondertiteling, voor een diepgaande ontdekking en een beter begrip van het onderwerp die dag ! Vind hier het volledige programma van de Chinese Documentary Nights.

Zoals gewoonlijk begint de vertoning om 18u30 en is de toegang volledig gratis, maar we willen u vriendelijk verzoeken om u hiervoor in te schrijven per mail naar info@cccbrussels.be of telefonisch naar 02/704.40.20.

Volg de facebookpagina of bezoek de website voor meer informatie over het China Arts Festival in the EU en de rest van het Festivalprogramma !

The Lacing of Life (2014)
Enkel met Engelstalige ondertitels
2 november 2016
18u30

Duur: 89 min
Categorie : Documentaire
Regisseur: LIANG Junjian/LEI Jianjun

Samenvatting

Cheng Xiaochun, een veertiger uit het het Zuiden, heeft twee verschillende jobs. Na zijn afstuderen aan de middelbare school in het einde van de jaren ’80 ging Cheng aan de slag bij de grootste chemische fabriek in zuid-China, en werkte in een productielijn van ureum in drie ploegen. Ondertussen leerde hij ook het ambacht van zijn vader, om zeefschermen te maken die als gietvorm dienen voor het produceren van het traditionele Chinese Xuan-papier, dat de hoogste kwaliteit heeft.

Staatsbedrijven worden echter vaak geconfronteerd met nationale hervormingen. Met de afnemende sociale status van de arbeidsklasse, en met de gestegen en ondraaglijk geworden kostprijs van het stadsleven, had Cheng geen andere keuze dan zich in een dorp te vestigen en zijn vaders ambacht over te nemen om het netwerk van papierworkshops in stand te houden.

Deze documentaire volgt Chengs reis doorheen zuid-China, en biedt een inzicht in de bijzondere kennis van de traditionele Chinese ambachten en de kloof tussen de arbeidsklasse en traditionele ambachtslieden, die hun uiterste best doen om hun ideale wereld in een veranderende omgeving opnieuw op te bouwen.

Quote van de Regisseur

« Er wordt gezegd dat het drie jaar duurt om een stuk rijstpapier te maken. Daarnaast duurt het niet minder dan drie maanden om alleen al het zeefscherm te produceren. Het kostte ons dus 4 jaar om deze documentaire te maken, waarbij we mijnheer Cheng volgden doorheen de uitgestrekte gebieden van zuid-China : in de provincie Guizhou voor zuivere lak, in de provincie Jianxi voor bamboevezels enzovoort. De documentaire toont bovendien ook de binaire structuur van de huidige situatie : enerzijds bracht de moderne technologie ons de chemische middelen om het productieproces van Xuan-papier te verkorten, maar het papier dat daaruit voortkomt heeft een slechtere absorptie en een kortere levensduur. Anderzijds worden de traditionele vaardigheden van de ambachtslieden nu echter onder druk gezet door de winst- en efficiëntielogica, waardoor ambachtslieden een ander perspectief op hun werk kregen. »

Dit programma is onder voorbehoud, volg onze facebookpagina om op de hoogte te blijven !